У Львові відбулися громадські слухання щодо оцінки впливу на довкілля майбутнього сміттєперобного комплексу

25.01.2019

Сьогодні, 25 січня у Львові відбулися громадські слухання щодо оцінки впливу на довкілля (ОВД). Захід у Личаківській районній адміністрації організувало Міністерства екології та природних ресурсів. Учасниками слухань було 258 осіб. Сам захід тривав упродовж майже двох годин.

«Зібрання проходили емоційно. Їх навіть спочатку намагалися зірвати. Предметом громадських слухань була оцінки впливу на довкілля майбутнього сміттєперобного комплексу. Сама ж процедура ОВД спрямована на попередження та запобігання шкоді довкіллю, забезпечення екологічної безпеки і  охорони довкілля. Це відносно новий закон, прийнятий наприкінці 2017 року. Він впроваджує нову європейську модель процедури оцінки впливу на довкілля. Варто зауважити, що фахівці, які провели це дослідження, враховували  національні та міжнародні вимоги щодо будівництва та експлуатації таких об’єктів», – розповів директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря.

фото надано прес-службою Львівської міської ради

«На громадських слуханнях зареєструвалося 258 представників громадськості. На жаль запитань від них ми сьогодні не почули, отримали тільки письмові зауваження. Слухання відбулися. Протокол, відеозаписи усі матеріали будуть викладені у вільному доступі в єдиному реєстрі з оцінки впливу на довкілля. До 13 лютого можна буде ще подати свої пропозиції чи зауваження», – пояснив Віталій Масло, представник Міністерства екології та природних ресурсів України.

Упродовж минулого року експерти Інституту проектування «Комфортбуд» із залученням спеціалізованої експертної організації вивчали технологію цього об’єкту, щоб зрозуміти чи вплине він на екологію міста.

«За цей час фахівці провели чимало досліджень щодо ймовірного впливу роботи заводу. Єдині незначні застереження у документі  стосуються викидів біогазу (який не становить загрози мешканцям та довкіллю) і шуму від роботи обладнання комплексу. Однак їхній вплив на місто та прилеглі будинки буде мізерним. Усі показники знаходяться у межах українських та європейських екологічних норм. У звіті ОВД і показники гранично допустимого забруднення атмосферного повітря, і вплив на ґрунти, воду, флору та фауну визначені як абсолютно безпечні», – розповів Микола Хршановський, представник Інституту проектування «Комфортбуд».

Нагадаємо, Львів комплексно вирішує питання поводження з твердими побутовими відходами. За два роки у місті збудують перший в Україні сучасний сміттєпереробний комплекс із європейською технологією механіко-біологічної переробки відходів, рекультивують старий полігон та впровадять нову систему поводження з відходами. Вона передбачатиме сортування сухих та вологих відходів, вторинної сировини та облаштування окремих майданчиків для збору електроніки, великогабаритного і будівельного сміття. Вже цього року відкриється станція компостування органічних відходів. Для цих цілей місто отримало 25 мільйонів євро кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку, 10 мільйонів євро гранту – безповоротної фінансової допомоги від екологічних фондів. Внесок міста – 6,75 мільйона євро.