«Львів докладає надзусилля для вирішення проблеми твердих побутових відходів», – міністр екології Остап Семерак

22.02.2019

Львів докладає над зусилля для вирішення проблеми твердих побутових відходів. Трагедія, яка сталася три роки тому у Грибовичах стала водночас каталізатором для нової поведінки та нового вирішення проблеми. Однак деякі активісти пішли хибним шляхом опонуванню моделі, яку обрада львівська міська рада. Про це сьогодні, 22 лютого, у Львові заявив Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, який перебуває у нашому місті з робочим візитом. Зранку Міністр  зустрівся із студентами-екологами Львівщини, для яких прочитав відкриту лекцію в Українському Католицькому Університеті.

«Сьогодні Львів та Львівська міська та обласна рада докладають над зусилля для вирішення проблеми твердих побутових відходів. Подія, яка три роки тому сталася у Грибовичах стала трагедією та водночас каталізатором для нової поведінки та нового вирішення проблеми. Місцева влада не йде гладким шляхом по цій дорозі. Праця, пошук формул та комунікація зацікавлених сторін гарантуватиме швидке та якісне виконання цих завдань, які будуть не дорогими та безпечними для навколишнього середовище. У Львові ведуться дискусії щодо цього питання, зокрема, це було на громадських слуханнях. Я ж вважаю, що деякі активісти пішли хибним шляхом опонуванню моделі, яку обрада львівська міська рада», – заявив під час зустрічі із студентами УКУ Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак.

Кабінет Міністрів нещодавно схвалив Національний план управління відходами цього тижня. Документ визначає завдання і практичні заходи, що дозволять Україні вже до 2030 року перейти на нову модель поведінки з відходами на зразок діючої в країнах Європейського Союзу.

«Нам приємно, що стратегія, яку обрав Львів співпадає із Національним планом управління відходами, яка враховує європейські підходи проведення реформи у цій сфері. До втілення проекту залишилося небагато. Питання щодо будівництва сміттєпереробного заводу якраз розглядає Міністерство екології. Це один із останніх великих етапів, які наближують початок будівництва заводу у Львові»,  – розповів директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря.

Нагадаємо, Львів комплексно вирішує питання поводження з твердими побутовими відходами. За два роки у місті збудують перший в Україні сучасний сміттєпереробний комплекс із європейською технологією механіко-біологічної переробки відходів, рекультивують старий полігон та впровадять нову систему поводження з відходами. Вона передбачатиме сортування сухих та вологих відходів, вторинної сировини та облаштування окремих майданчиків для збору електроніки, великогабаритного і будівельного сміття. Вже цього року відкриється станція компостування органічних відходів. Для цих цілей місто отримало 25 мільйонів євро кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку, 10 мільйонів євро гранту — безповоротної фінансової допомоги від екологічних фондів. Внесок міста — 6,75 мільйона євро.