Депутати мерії підтримали загальноміську просвітницьку кампанію із раціонального поводження з відходами

25.04.2019

Сьогодні, 25 квітня, депутати ЛМР на сесії проголосували за загальноміську просвітницьку кампанію із сортування відходів та розвитку екологічної просвіти. Документ підготувало ЛКП «Зелене місто» спільно з екологічною ініціативою «Чисте місто». Програма має на меті інформування мешканців міста про те, як правильно сортувати відходи та ознайомить про те, яким буде сміттєпереробний комплекс у Львові і як він вплине на всю систему поводження з відходами.

Ця програма є частиною комплексних заходів з впровадження нової системи поводження з відходами у Львові і має на меті інформувати мешканців міста про те, як правильно сортувати відходи. Адже ефективність роботи майбутнього сміттєпереробного  заводу буде напряму залежати від того, як ретельно мешканці сортуватимуть відходи.

«Інформаційно-просвітницька кампанія перш за все зосереджена на навчанні та роз’ясненні для мешканців принципів і суті нової моделі поводження з відходами, яку ми запроваджуємо у Львові. Ключовими у цих заходах є увага на сортуванні та мінімізації утворення відходів – це є один із наріжних каменів моделі, яка буде запроваджена у Львові. Наше завдання навчити людей раціонально поводитися з відходами. Відповідно до європейської ієрархії поводження відходами спільно з активним екологічним середовищем міста, ми навчатимемо сортувати відходи та мінімізовувати їхнє утворення у повсякденному житті і показати як цього досягти», – розповів директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря.

Зокрема, йдеться про серії відкритих дискусійних зустрічей, які стосуються розвитку поводження з відходами у місті, проведення екологічних фестивалів, серії еко-лекторій. Серед заходів – інтерактивні зустрічі із школярами, проведення ряду екологічних зустрічей, майстер-класів, та воркшопів. Також місто має намір випустити методичні матеріали для проведення екологічних тренінгів з попередження утворення, мінімізації та раціонального поводження з відходами для різних цільових аудиторій.

Нагадаємо, Львів комплексно вирішує питання поводження з твердими побутовими відходами. За два роки у місті збудують перший в Україні сучасний сміттєпереробний комплекс із європейською технологією механіко-біологічної переробки відходів, рекультивують старий полігон та впровадять нову систему поводження з відходами. Вона передбачатиме сортування сухих та вологих відходів, вторинної сировини та облаштування окремих майданчиків для збору електроніки, великогабаритного і будівельного сміття. А вже цього року запрацює станція компостування органічних відходів. Для цих цілей місто отримало 25 мільйонів євро кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку, 10 мільйонів євро гранту – безповоротної фінансової допомоги від екологічних фондів. Внесок міста – 6,75 мільйона євро.