Експерти України та Європи обговорили кроки реформування системи управління відходами

04.07.2019

Сьогодні, 4 липня, у Львові розпочався практичний тренінг щодо розробки Регіональних планів управління відходами. До участі у події долучилися представники Уряду України, Європейського Союзу, Європейського банку реконструкції та розвитку, місцевої влади, громадськості та галузеві експерти.

фото надано прес-службою Міністерства екології та природних ресурсів України

Під час тренінгу про плани втілення реформи в Україні розповів Остап Семерак,  Міністр екології та природних ресурсів.

«До кінця 2019 року ми маємо розробити регіональні плани управління відходами, які пройдуть процедуру громадських обговорень і стратегічної екологічної оцінки. Вони мають бути погоджені на рівні Уряду, відповідальними міністерствами. Це є відповідальність обласної державної відповідальності. Маю зазначити, що Львів у політиці управління відходами зараз перебуває на правильному шляху», – пояснив Остап Семерак.

Міжнародні експерти також підтвердили, що Львову вдалося зробити багато значних кроків у врегулюванні управління відходами.

«Ситуація, що склалася наразі, потребує дій. Проекти, які ми розробляємо і зокрема проект будівництва сміттєпереробного комплексу у Львові, що підтримується ЄБРР, абсолютно відповідають всім вимогам європейського та українського законодавства. Окрім того, вже погоджено Оцінку впливу на довкілля, результати якої є задовільними», – зазначив Йоганнес Баур, перший секретар, керівник третього відділу програм допомоги «Економічна співпраця, енергетика, інфраструктура та навколишнє середовище» Представництва ЄС в Україні.

Експерти обговорили особливості Львівської області, які мають бути враховані під час розробки регіональних планів з управління відходами та які існують механізми контролю відходів.

«При розробленні регіонального плану  ми маємо звертати увагу на економічне обґрунтування тарифу та можливість фінансування області в якості запозичувача. Відтак кластер з декількох територіальних громад має узгодити спільне бачення тарифу на управління відходами, а можливість територіальних громад спільно залучати кошти пришвидшить розвиток муніципальної інфраструктури. Але все ж головним аспектом у формуванні регіонального плану має стати відновлення довіри до всіх головних генераторів відходів в області. І, переконаний, що наш успіх з рекультивації Грибовицького сміттєзвалища буде одним із вирішальних факторів у цьому аспекті», – зазначив директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря.

Також участь у тренінгу взяли Ігор Князєв, провідний банкір, експерт Відділу інфраструктури та енергетики Представництва ЄБРР в Україні; Руслан Гречаник (Ruslan Hrechanyk), директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації та інші експерти.

Тренінг триватиме до 5 липня включно.

 

Нагадаємо, за два роки у Львові збудують перший в Україні сучасний сміттєпереробний комплекс із європейською технологією механіко-біологічної переробки відходів, рекультивують старий полігон та впровадять нову систему поводження з відходами. Вона передбачатиме сортування сухого та вологого сміття, вторинної сировини та облаштування окремих майданчиків для збору електроніки, великогабаритного і будівельного сміття. Вже у цьому році відкриється станція компостування органічних відходів.  Для цих цілей місто отримало 25 мільйонів євро кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку, 10 мільйонів євро гранту — безповоротної фінансової допомоги від екологічних фондів. Внесок міста — 6,75 мільйона євро.