В Україні хочуть розробити закон про розширену відповідальність виробника у поводженні з відходами

29.12.2019

В Україні активно обговорюють необхідність розробки закону про розширену відповідальність виробника у поводженні з побутовими відходами.

Як повідомилили в Мінрегіні, розробити такий закон необхідно для того, щоб відділити від загального баку побутових відходів все те, що є ресурсоцінним і можна переробити.

У свою чергу закон дозволить запровадити принцип, так званої, розширеної відповідальності виробника у поводженні з побутовими відходами. Тобто, виробники тари та упаковки за свій кошт матимуть поставити контейнери для роздільного збору, за договорами з органами місцевого самоврядування сплатити за їх вивіз і направити вторинну сировину на переробку.

Разом із тим, у Мінрегіоні пропонують розробити закон про муніципальні відходи. Як зазначається, це потрібно для того, щоб визначитись повністю, у який спосіб буде організовано поводження із муніципальними відходами в громадах.

Передбачається, що буде розроблена карта доступності для об’єктів поводження із муніципальними відходами. Фактично, це буде кластерна карта, на якій областям, в залежності від обсягів утворення побутових відходів і їх морфологічного складу, пропонуватимуть моделі формування кластерів, де і скільки доцільно встановити сортувальних ліній, облаштувати нові полігони, які переробні заводи тощо.

А для стимуляції переробки побутових відходів, у Мінрегіоні хочуть продовжувати йти шляхом запровадження вищих ставок екологічного податку на захоронення ТПВ, як це передбачено у Національній стратегії управління відходами в Україні до 2030 року