У Львові отримали перший компост

27.02.2020

Перше вивантаження компосту, який утворився із харчових, садових відходів і мулів відбулося 27 лютого у рамках пілотного проекту ЛКП «Зеленого міста». Так, органіка перебувала в спеціальному контейнері впродовж 2 місяців. Компост, що утворився, тепер використовуватимуть для удобрення території на вул. Пластовій, 13.

– Це – перший компост, що утворився у рамках нашого пілотного проєкту, який був затверджений рішенням виконавчого комітету Львівської міської ради. Так, ми придбали два контейнера, які можуть перетворювати органічні відходи фактично в добриво. У них можна завантажувати харчові, садові відходи та мул. Приблизно впродовж двох місяців там відбувається процес компостування. На виході маємо готовий продукт, який можна буде використовувати при озелененні міста Львова, – зазначив директор ЛКП «Зелене місто» Святослав Євтушенко.

А також додав, що на на вул. Пластовій ще триває будівництво компостувальної станції. Її запуск повноцінно планується цьогоріч у травні. Тоді буде можливість приймати у більшій кількості харчові та садові відходи.

– Наразі ж ми вчимося, як це правильно робити, адже сама процедура виготовлення компосту досить непроста. Те, що ви могли спостерігати – це розвантаження першого контейнеру. Той компост, що утворився, ще не досконалий, але ми працюємо над поліпшенням його якості, – коментує Святослав Євтушенко.

Нагадаємо, з січня цього року у Львові почали приймати на компостування садові та харчові відходи. Вони «переробляються» у спеціальних контейнерах в рамках пілотного проєкту. Окрім того, вже зроблено дослідження утвореного продукту. За результатами випробувань, які проводила агрохімічна лабораторія ПП «Західний Буг», вміст шкідливих речовин, у тому числі важких металів, не перевищує гранично допустимі норми.

А невдовзі у місті повноцінно запрацює механізована станція компостування. Передбачається, що вона зможе забезпечити переробку 30 000 тонн окремо зібраних харчових і садових відходів у рік.

Тим часом «Зелене місто» спільно з організаціями, які мають досвід у цій сфері, розробляє технологію компостування, яка використовуватиметься, коли станція запрацює повноцінно.

А поки що приносити органічні відходи мешканці міста можуть на вулицю Пластова,13 із понеділка по п’ятницю з 9 до 18 години, обідня перерва з 13 до 14 години.