У Львові розширюється географія пілотного проекту з роздільного збору органіки

03.08.2020

Пілотний проект із роздільного збору та вивезення органіки у Львові розширює свою географію. 

Так, контейнери для збору органічних відходів вже можна побачити у всіх районах міста. До пілотного проекту долучаються ОСББ, комунальні підприємства міста, заклади харчування, супермаркети та ринки. Якщо органіка сортована якісно – перевізники її забирають окремим автомобілем і привозять на компостувальну станцію, що на вул. Пластовій, 13. А мешканці мають можливість заощаджувати на оплаті послуг поводження із ТПВ, адже до кінця року ця послуга для них – безкоштовна.

Як розповів заступник директора компанії “ГрінЕра Україна”, а за сумісництвом і голова ОСББ, що на вул. Тичини, 15 Тарас Колодій, за місяць сортування органіки, їх будинок на 120 квартир зміг зекономити більше 1000 гривень. Щоправда, зізнається, що, як тільки коричневі контейнери з’явилися на сміттєвому майданчику, після мешканців доводилося пересортовувати відходи. Нині ж процес налагодився.

Тим часом директор ЛКП “Зелене місто” Святослав Євтушенко каже, що долучитися до пілотного проекту можуть усі охочі – як мешканці ОСББ, приватних будинків, ЛКП, так і юридичні особи.

– Для цього перш за все потрібне бажання мешканців окремо збирати і якісно сортувати харчові та садові відходи. Коли це є, – варто звернутися до перевізників, які надають послуги з вивезення відходів, із проханням встановити контейнери для окремого збору органіки. У них можна викидати залишки їжі, овочів, фруктів, заварки чаю, шкарлупки яєць, зів’ялих квітів, трави тощо. Тим часом тверді побутові відходи, скло та пластик у такі контейнери викидати не можна, адже вони не компостуються, – пояснив Святослав Євтушенко.

У свою чергу директор міського департаменту з питань поводження з відходами Роман Олійник додав, що в планах — встановлення контейнерів для збору органіки на кожному сміттєвому майданчику у Львові.

– Пілотний проект із роздільного збору та сортування органіки – це перші кроки до початку процесу сортування. До нього будуть залучені всі перевізники. Зокрема, прикладом є компанія «ГрінЕра Україна», яка якісно і з правильним підходом це робить. На базі них ми й формуємо стандартизацію усіх контейнерів для органіки, щоб вони виглядали однаково в місті, а також мали відповідне маркування, аби мешканці могли їх розпізнати, – прокоментував Роман Олійник.

Нагадаємо, цьогоріч у січні в Львові у рамках пілотного проекту розпочала свою роботу станція компостування органічних відходів. Так, львів‘яни з початку року мали можливість принести на компостування харчові та садові відходи. А в травні стартував пілотний проект із розміщення спеціальних контейнерів для збору органіки біля деяких ОСББ, закладів харчування і торгівлі міста. Згодом долучилися юридичні особи. Наразі цей процес триває і географія пілотного проекту поступово розширюється.